30.1. - 5.2.2023

Odprite okna, odprite duri umetnosti in kulturi!

V 150 kuhinjah in dnevnih sobah, v galerijah in muzejih, v pisarnah, na skednjih, v kleteh, planinskih kočah in drugih nenavadnih prostorih se bo odvil osmi subkulturni KAVČ FESTIVAL.

Kavč festival 2023 bo potekal po celi Sloveniji in Trstu od 30. januarja do 5. februarja. Zavzel bo 150 nekonvencionalnih prizorišč v vseh večjih slovenskih mestih, kot tudi na podeželju. V domove ter v druge prostore, kjer se umetnost navadno ne odvija, bo pripeljal več kot 125 skupin iz celega sveta. Od etna do jazza, od performensa do lutkovnih predstav. Koordinacija 190 zasebnih ter 8 večernih javnih dogodkov poteka pod okriljem MCLU, KD Matite in KUD Plavajoči Grad.

KONCEPT

Kavč festival je inkubator novih projektov, katalizator kulturnega dogajanja, ki z umetnostjo oplaja najrazličnejše prostore, mesta in družbene celice. Je prostor konfrontiranja različnih žanrskih zvrsti, čas neformalnega druženja umetnikov, je projekt, ki briše četrto steno in umešča umetnost tja, kamor spada. K nam domov.

LOKACIJE

Vsak dan poteka hkrati do 30 dogodkov na več skritih lokacijah, katerih natančen naslov pridobite šele ob rezervaciji brezplačne vstopnice. Lahko se znajdete na primer v kuhinji, na avtobusu ali galeriji. Ob prejemu naslova boste tudi izvedeli posebnosti prostora, dogodka in gostiteljev. Nekje so dobrodošli copati, drugje kaj za pod zob. Priporočeni prostovoljni prispevek (PPP) je 10€ in gre v klobuk umetnikom.

VEČERNI PROGRAM

Vsak večer se bo na javnih dogodkih v Ljubljani predstavilo več skupin, čemur bo sledil celonočni jam-session in spontani koncerti. Večerni dogodki se bodo predvidoma odvili v 30.1. Krekov Trg in bar Zorica, 31.1. Hostlu Celica, 1.2. v Menzi pri koritu, 2.2. v klubu Gromka, 3.2. v Kino Šiški ter 4.2 hkrati v klubih Gala Hala in Channel Zero na Metelkovi. V nedeljo 5.2. bomo zaključili na gradu Snežnik v Loški dolini. Večerni dogodki bodo potekali tudi v Trstu in drugih krajih.

FRINGE PROGRAM

Letos bomo prvič preizkusili koncept HALO MUSKA! S predelanim gasilskim oldtimerjem, ki ima na strehi oder in ozvočenje, bomo vsak dan med 11. in 14. uro na voljo za pop-up podoknice ali krajše nastope v soseskah po Ljubljani. Kontakt za naročilo bo objavljen na spletni strani festivala. Prvič bomo tudi vzpostavili KAVČ LIVE, ki bo v sodelovanju z Radiom Žica in založbo Sanje v živo predvajal koncerte iz knjigarne.

ANGAŽMA IN POSLANSTVO KAVČ FESTIVALA

Koncept Kavč Festivala se je že preselil v druge države (Španija, Nemčija), saj gre za platformo samoorganizacije, ki podira zidove odrov in institucij. Prav tej subkulturni platformi, ki ustvarja opozicijo ustaljeni glasbeni industriji, želimo dati glas. Zato, da si bo družba upala gostiti in organizirati umetnost doma. Zato, da si bomo upali izstopiti iz svojega območja varnosti in se srečati na nekaj oči z vrhunskimi ustvarjalci. Zato, da bosta umetnost in družbeni angažma postala del vsakdana. Navsezadnje vsak dogodek sooblikujemo vsi navzoči, na kar smo v sferi svojih varnih zavetij in institucionalizaciji kulture, verjetno pozabili.

EKIPA

+ umetniki, gostitelji, ekipe klubov, stage menedžerji, kuharji, vozniki, prostovoljci in vsi ostali, ki so priskočili na pomoč

SAMOORGANIZACIJA KAVČ FESTIVALA

Skupina koordinatorjev deluje na prostovoljni bazi in z minimalno finančno podporo. Umetnike financira vstopnina, gostitelji sodelujejo prostovoljno, koordinatorji pa načeloma ne prejmejo plačila. Kavč Festival pa zaradi svoje specifičnosti in atraktivnosti privabi vsako leto več nastopajočih in gostiteljev.

Formalni organizatorji subkulturnega Kavč Festivala 2023 so:
KD Matita, MCLU Koper, KUD Plavajoči grad.

Neformalni pa vsi navzoči ter vsi gostitelji.