KAVČ FESTIVAL 18. -23. 3. 2024

Odprite okna, odprite duri umetnosti in kulturi!

V 150 kuhinjah in dnevnih sobah, v galerijah in muzejih, v pisarnah, na skednjih, v kleteh, planinskih kočah in drugih nekonvencionalnih prostorih se bo odvil deveti subkulturni KAVČ FESTIVAL.

Kavč festival 2024 bo zavzel 150 nekonvencionalnih prizorišč v vseh večjih slovenskih mestih, kot tudi na podeželju. V domove ter v druge prostore, kjer se umetnost navadno ne odvija, bo pripeljal 140 skupin iz celega sveta. Od etna do jazza, od performensa do lutkovnih predstav. Koordinacijo približno 200 dogodkov koordinira in izvaja peščica prostovoljcev, gostitelj dogodka pa lahko postane kdorkoli, ki želi za eno uro spremeniti svoj prostor v prizorišče.

OBLIKE KAVČ FESTIVALA

Poleg intimnih dogodkov se Kavč Festival odvija tudi v glavnih klubih Ljubljane, poteka kot intervencija v javni prostor (Halo Muska), kot radio (Kavč Live) ter kot socialno angažirana platforma (Kavč za vse).

PROGRAM KAVČ FESTIVALA 2024

Kavč festival je inkubator novih projektov, katalizator kulturnega dogajanja, ki z umetnostjo oplaja najrazličnejše prostore, mesta in družbene celice. Je prostor konfrontiranja različnih žanrskih zvrsti, čas neformalnega druženja umetnikov, je projekt, ki briše četrto steno in umešča umetnost tja, kamor spada. K nam domov.

SAMOORGANIZACIJA KAVČ FESTIVALA

Skupina koordinatorjev deluje na prostovoljni bazi in z minimalno finančno podporo. Umetnike financira vstopnina, gostitelji sodelujejo prostovoljno, koordinatorji pa načeloma ne prejmejo plačila. Kavč Festival pa zaradi svoje specifičnosti in atraktivnosti privabi vsako leto več nastopajočih in gostiteljev.

Formalni organizatorji subkulturnega Kavč Festivala 2023 so:

KD Matita, Hiša otrok in umetnosti, MCLU Koper, KUD Plavajoči grad

Neformalni pa vsi navzoči ter vsi gostitelji.

ANGAŽMA IN POSLANSTVO KAVČ FESTIVALA

Koncept Kavč Festivala se je že preselil v druge države (Španija, Nemčija), saj gre za platformo samoorganizacije, ki podira zidove odrov in institucij. Prav tej subkulturni platformi, ki ustvarja opozicijo ustaljeni kulturni industriji, želimo dati glas. Zato, da si bo družba upala gostiti in organizirati umetnost doma. Zato, da si bomo upali izstopiti iz svojega območja varnosti in se srečati na nekaj oči z vrhunskimi ustvarjalci. Zato, da bosta umetnost in družbeni angažma postala del vsakdana. Navsezadnje vsak dogodek sooblikujemo vsi navzoči, na kar smo v sferi svojih varnih zavetij in institucionalizaciji kulture, verjetno pozabili.